Perspectief Nota 2024

Tijdens de raadsvergadering van 5 Juli 2023 werd het college en raad bij monde van onze fractievoorzitter David Speters op de hoogte gebracht van onze inzichten én oplossingen voor onze mooie gemeente Nissewaard voor de komende jaren. De volledige spreektekst kunt u hier teruglezen.

Nissewaardse VVD vraagt het college om keuzes te maken 

Ik zal beginnen een fictieve doch realistische situatie te schetsen: Meneer Jansen is zzp’er en verdient genoeg om zijn vaste lasten te betalen en goed te leven. Hij weet echter dat er een reële kans bestaat dat er over een aantal jaar minder geld binnen zal komen via zijn grootste opdrachtgever, terwijl zijn kosten zullen stijgen. Meneer Jansen heeft grofweg drie opties.

A)         Niets doen, hij moet eerst wachten totdat hij precies weet wat hij zal ontvangen en zal er dan vanzelf achter komen waar hij geen geld meer voor heeft.

B)         Vooral heel hard zeuren bij die opdrachtgever en hopen op het beste.

C)         Rekening houden met het worst-case-scenario en daarvoor alvast in kaart brengen waar hij eventueel zijn kosten kan drukken. Ieder beter resultaat is dan mooi meegenomen.

Ieder weldenkend mens zal meneer Jansen optie C adviseren, althans dat hoop ik. Regeren is vooruitzien. En voorzitter, dat is dan ook meteen de paraplu van de inbreng van de Nissewaardse VVD. Het college lijkt met ogen en oren dicht af te koersen op een financieel ravijn, met impactvolle gevolgen voor onze inwoners. De Nissewaardse VVD wil onze gemeente fijner en beter maken. Daar staan we voor. Doen wat nodig is. Daar gaan we voor. En dus leggen we hier vanavond niet alleen de vinger op de zere plek, maar benoemen we ook onze oplossingen. De vinger op de zere plek zei ik: het college wijst vooral naar financiële onzekerheid vanuit het Rijk, maar treft geen voorbereidingen voor dat krappere financiële perspectief. Regeren is vooruitzien, voorzitter, ik zei het al. Daar valt ook een gedegen financieel beleid onder, voor huidige en toekomstige inwoners. Wij hebben hiervoor een motie voorbereid. 

 

Vervangen is ook sparen

Meneer Jansen heeft onlangs ook een nieuwe warmtepomp aangeschaft. Zijn oude CV kwam namelijk onverwachts aan z’n eind. Daar gingen zijn spaarcenten! Die vakantie naar Frankrijk moet hij uitstellen. Hij heeft zich voorgenomen om dit een volgende keer anders aan te pakken en gaat nu alvast iedere maand een bedrag opzij zetten om onderhoud aan zijn woning mogelijk te maken zonder hier al te veel pijn van te ondervinden.

Net al meneer Jansen zullen wij ook rekening moeten houden met de onderhouds- en vervangingsopgave in onze buitenruimte. En hiermee bedoel ik niet de huidige – hoewel dat uiteraard ook een uitdaging op zich is –, maar de volgende. Wat nu vervangen is, moet over 40 jaar opnieuw vernieuwd worden. We hebben nu de tijd om ons goed hierop voor te bereiden, laten we die kans dus vooral grijpen. 40 Jaar lijkt ver, maar gaat over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Regeren is vooruitzien. Hiervoor zullen wij ook met een tweetal moties komen: een motie gericht op de algemene vervangingsopgave en eentje specifiek voor de toekomstige vervanging van schoolgebouwen.

 

Bouwen, bouwen, bouwen

Voorzitter, nu we de financiële huishouding van meneer Jansen op orde hebben gebracht, kunnen we eens kijken naar wat andere ontwikkelingen in zijn leven. Zijn vader is vorig jaar overleden, en zijn moeder zit nu alleen in een veel te groot huis. Ze wil kleiner gaan wonen, indien mogelijk graag een seniorenwoning, maar het lukt haar maar niet een andere woning te krijgen. Tegelijkertijd heeft meneer Jansen ook een nog thuiswonende dochter. Zij is inmiddels 30 jaar maar ook haar lukt het maar niet een woning te bemachtigen.

Wij, de gemeenteraad, moeten keuzes maken die vraagstukken van onze inwoners oplossen. Woningbouw hoort daar zeker bij. We kunnen lukraak bouwen voor alle doelgroepen, maar dat staat gelijk aan bouwen voor geen enkele doelgroep. Wat dan wel? Slimme interventie met het grootste effect: keuzes maken om de doorstroming te bevorderen. In een gemeente met een overmaat aan eengezinswoningen betekent dat seniorenwoningen bouwen en bouwen in de middeldure huur. Tegelijkertijd: welke mogelijkheden zijn er in de bestaande bouw? Bijvoorbeeld in het splitsen van woningen. Zoals ik al eerder zei: regeren is vooruitzien.


Mobiliteit is belangrijk, maar wees realistisch 

Voorzitter, voor zijn werk is meneer Jansen vaak onderweg. De toegezegde maatregelen vanuit het Rijk en de regio waren goed nieuws voor de autoreiziger in onze regio;  nu de toezeggingen er zijn moeten we tot een spoedige uitvoering komen. Inzet op nieuwe infrastructuur blijft van belang, maar hoe sturen we ook hier op resultaat? Praten alleen helpt onze inwoners niet op weg.  Het Rijk heeft de komende jaren geen middelen en schuift van investeringsprojecten naar beheer en onderhoud. Er lijken minder politieke medestanders te zijn dan afgelopen jaren. Regeren is vooruitzien, dat geldt ook voor de ‘lobbyton’ van de wethouder Mobiliteit. Een lobby kan alleen effectief zijn als het een realistisch resultaat beoogt.


De Nissewaardse VVD kijkt naar de toekomst

Voorzitter, kort samengevat: Meneer Jansen is een tevreden inwoner maar er zijn specifieke onderwerpen waar hij zich zorgen over maakt. Hij zou graag zien dat er minder in de waan van de dag wordt geleefd en er meer gedaan wordt om Nissewaard ook in de toekomst op niveau te houden. De Nissewaardse VVD is het van harte met hem eens. Regeren is tenslotte vooruitzien.