VVD: ‘Beter in actie komen dan buikpijn hebben’

VVD komt met concrete maatregelen om overlast windmolens te voorkomen.

Afgelopen week heeft het college van Nissewaard het voorstel aan de gemeenteraad gedaan om voor de vijf windmolens die gepland staan aan de Brielse Maasdijk een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Wethouder Hottentot heeft daarbij aangegeven ‘buikpijn’ te hebben van dit voorstel, waarmee plaatsing een stap dichterbij komt.

‘Wij hebben dit tijdens de commissievergadering van 15 juni 2022 reeds naar de wethouder en de raadsleden uitgesproken. De gemeente moet zich houden aan de afspraken die ze met de provincie en andere gemeenten heeft gemaakt. In 2017 koos de hele raad daarom voor windmolens in dit gebied’, begint David Speters, fractievoorzitter van de Nissewaardse VVD. ‘Het is niet te verkopen aan de inwoners dat er bijna anderhalf jaar verwachtingen zijn gewekt en - naar nu blijkt en de VVD al eerder aangaf - onterecht. In de tussentijd had alle energie beter gestoken kunnen worden in het vinden van realistische oplossingen voor de zorgen die de omwonenden hebben. De maagtabletten hadden dan ook in de kast gelaten kunnen worden’.

De Nissewaardse VVD stelt, om de overlast van de windmolens voor de omwonenden te voorkomen, concrete maatregelen voor. In een motie zal het college onder andere gevraagd worden om aanvullende en permanente geluidsmetingen met consequenties voor de exploitant bij overtreding, het regelmatig overleggen met klankbordgroepen om zo overlast direct te signaleren en rapportages hiervan naar de gemeenteraad. Daarnaast doet de VVD een eerste voorstel voor de besteding van het gebiedsfonds dat door de exploitant wordt gevuld.

‘Op deze wijze met concrete maatregelen beperken wij de overlast voor de inwoners en bij eventuele overlast kan snel ingegrepen worden’, zegt Speters. ‘Dit is een moeilijk verhaal om te vertellen, ook voor de VVD. Maar net doen alsof en dan toch tot plaatsing overgaan zonder èchte maatregelen, daar is de VVD niet van. Wij doen wat nodig is: een moeilijk besluit nemen èn overlast voorkomen.’

Bijlage: De VVD-motie die naar de overige partijen is verstuurd om deze breed gedragen te behandelen in de raadsvergadering van 2 november.