Inbreng bij de begrotingsbehandeling 2016

Mevrouw de voorzitter,

Bij de kadernota heeft de VVD haar prioriteiten voor de begroting 2016 uitgesproken. Dit zijn de thema’s veiligheid, economie en financiën, beheer van de openbare ruimte en natuurlijk bereikbaarheid. Op een aantal komen wij nog terug en hebben wij ook nog enkele moties die wij zelf indienen of mede ondertekenen. De door de VVD genoemde zaken met een financiële waarde staan in de begroting, waarvoor dank! Echter, wanneer er niet direct een financiële waarde aan een punt te koppelen is, lijkt het alsof deze buiten beschouwing wordt gelaten in de begroting 2016. De VVD stelt daarom voor om bij de aanbieding van de begroting een document toe te voegen waarin de ‘vertaling’ van de door de raadsfracties uitgesproken algemene beschouwingen in de begroting is terug te lezen en zo de herkenbaarheid en gedragenheid te vergroten. Aan de auditcommissie van de raad, griffie en/of college om deze handschoen op te pakken. Overigens is de VVD blij met de infografic versie van de begroting, dit geeft meer inzicht. Wij gaan er vanuit dat dit de start is naar een interactievere manier van communiceren over geld naar onze bewoners en doen het college nog de suggestie om hierin het voorbeeld van de Drechtsteden te volgen.

 

Veiligheid

Bij het thema veiligheid heeft de VVD gevraagd om een nieuw integraal veiligheidsplan voor al onze wijken en kernen. Het college heeft aangegeven dat zij hier momenteel aan werken. Gelet op de inbraken, brandstichtingen en jeugdoverlast heeft de VVD een motie opgesteld waarin wij het belang van een veiligheidsplan per wijk en kern nog eens benadrukken. De VVD roept net als in 2014 de burgers op om samen te werken met de politie en met elkaar door deel te nemen aan digitale netwerken als Burgernet en Whatsapp en vrijwilliger te worden van Buurtpreventie. Inwoners kunnen zelf bijdragen aan het eigen veiligheidsgevoel.

 

ICT

De VVD heeft het college gevraagd naar haar visie op ICT en de rol die het heeft in de digitale dienstverlening naar onze inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven. Wij hebben begrepen dat deze I-Visie er aan komt en zijn benieuwd naar de inhoud er van.

 

Financiën

De VVD heeft voorgesteld om in 2016 verder in te zetten op het verlagen van onze risico’s op de grondexploitatie en de drie decentralisaties. De financiële spelregels van de 3D’s staan vandaag op de raadsagenda en zijn de basis voor de verdere beheersing en ontschotting van de financiën. De opgave is om binnen de drie Ds ook per beleidsveld goed te koersen. Ook het woningbouwproject De Haven wordt door het college verder ingevuld. De VVD wil de risico’s verder terugdringen en bespreekt daarom graag de risicoparagraaf uit de begroting in het 1e kwartaal van 2016 in commissie Bestuur.

 

Economie

De VVD noemde in bij kadernota het Bernissegebied een recreatieve en economische parel en pleitte voor het verder ontsluiten en ontwikkelen van dit prachtige stukje Nissewaard tot een plek waar het goed wonen, recreëren en werken is. De VVD doet daarom mee met de motie van ONS om snel de toegankelijkheid en recreatiemogelijkheden van het gebied op te pakken. Wij kijken uit naar de verdere uitvoering van Beleef & Bereik Bernisse in 2016. De andere economische motor binnen Nissewaard is het stadscentrum. Goed dat de parkeertarieven opnieuw laag kunnen zijn in de begroting van 2016. Ook is er goed nieuws over de oprichting van de BedrijvenInvesteringsZone (BIZ)  in het centrum samen met de ondernemers.

 

Beheer

De VVD ziet dat het college in de begroting vanaf 2016 extra middelen beschikbaar stelt voor het beheer van de gemeente. Een goede zaak wat de VVD betreft. Het beheer van de eigen woonomgeving is één van de belangrijkste criteria waar de inwoners de politiek op beoordeelt. De VVD zal in 2016 beoordelen hoe het college verder inzet op schoontaken, gescheiden afvalverwerking en grondstoffenbeleid. Dit is immers goed voor het milieu en goed voor de eigen portemonnee van inwoners. Daarnaast ziet de VVD de uitwerking van de beheerplannen in 2016 innovatief opgepakt worden. 

 

Decentralisaties

De VVD heeft gevraagd om een transformatieplan bij de algemene beschouwingen en deze ook ontvangen. Daarnaast ziet de VVD graag dat nu de economie weer langzaam aantrekt de mensen die door de gemeente aan een baan worden geholpen dit perspectief ook kunnen verzilveren. De VVD stelt daarom per motie voor om recent vrijgekomen middelen in het transformatiedomein hier voor in te zetten. 

 

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van Nissewaard en de hele regio blijft een zorg van vele inwoners. Dit is lastig in een begroting op te nemen maar de VVD ziet graag dat ook in 2016 dit een heel belangrijk actiepunt van dit college is. Concreet bijvoorbeeld in een service level agreement bij incidenten afhankelijk van de verschillende partners.

 

Mevrouw de voorzitter, de VVD spreekt graag haar waardering uit voor het opstellen van deze begroting en roept het college op deze voortvarend uit te voeren. Wij stemmen in met de begroting 2016. 


Lees ook: Begroting inzichtelijker voor inwoners van Nissewaard.