Ondernemerschap

Ondernemers zijn en ondernemerschap is van belang voor gezonde economische toekomst. Het midden- en kleinbedrijf is de banenmotor voor elke gemeente. De VVD is voor ondernemers partner in business.

Het behouden en aantrekken van bedrijven is een belangrijk uitgangspunt. Elke ondernemer levert extra arbeidsplaatsen voor de inwoners van Nissewaard. Door ondernemers, bijvoorbeeld door vrije openingstijden en beperkte bestemmingsplannen, de ruimte te laten om te ondernemen, biedt de gemeente hen maximale kansen om zich verder te ontwikkelen. Door innovatie en duurzaamheid een integraal onderdeel van gemeentelijk inkoop- en aanbestedingsbeleid te maken omarmt en stimuleert Nissewaard het bedrijfsleven dat investeert in kostenbesparingen en efficiëntie en wordt een bijdrage geleverd aan een prettigere leefomgeving.

Door met andere overheden afstemming te zoeken over controles en handhaving, zoals de provincie of de DCMR, is de hinder voor ondernemers beperkt.

Het bestaande ondernemersloket coördineert de contacten met de ondernemers, op individueel en collectief niveau.

De ondernemers in Nissewaard zijn in diverse verenigingen georganiseerd waarmee regelmatig overleg wordt gevoerd. Eén koepel van Ondernemend Nissewaard zou de positie van het bedrijfsleven als gesprekspartner van de gemeente versterken. Zoals inwoners een belangrijke positie innemen als het gaat om hun directe leefomgeving, geldt dat voor het bedrijfsleven ook. Initiatieven zoals parkmanagement op Halfweg Spijkenisse worden daarom ondersteund en gefaciliteerd. Mogelijkheden om deze vorm van beheer ook in te zetten op andere bedrijventerreinen in Nissewaard worden onderzocht.

De gemeente bevordert het gebruik van bedrijfsruimte voor startende ondernemers. Het gemeentelijk vastgoed dat niet langer wordt gebruikt of leegstaande schoollokalen, kunnen hier een rol in spelen.

Extra aandacht en inzet voor het behoud van de winkelvoorzieningen in Nissewaard is belangrijk. Niet alleen zorgt deze sector voor veel werkgelegenheid, maar vormt het ook de huiskamer van de stad of de noodzakelijke voorziening in een kleine kern. Een aantrekkelijk stadscentrum is van grote toegevoegde waarde voor de inwoners van Nissewaard. Specifieke kennis binnen de gemeentelijke organisatie is noodzakelijk om een goede partner te zijn van investeerders en ondernemers in de stad en de kernen, en bedrijven aan te trekken die Nissewaard sterker en aantrekkelijker maken. Verdere professionalisering van het door winkeliers en vastgoedeigenaren gefinancierde centrummanagement is nodig om Spijkenisse als winkelstad definitief op de kaart te zetten. De investeringen die de afgelopen jaren door zowel de private sector als de gemeente zijn gedaan moeten zich gaan bewijzen en gaan terugverdienen. Een innovatief en standvastig beleid, geformuleerd door de vastgoedeigenaren, de ondernemers en de gemeente, moet hierop een antwoord geven. Het aantrekken van de regionale klant is daarbij een belangrijk uitgangspunt.

Parkeertarieven die geen belemmering vormen het centrum te bezoeken en dus passen bij het gedeelde belang van de ondernemer en de gemeente voor de groei van winkelend publiek, maar ook bij de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de parkeerexploitatie en gemeentebegroting, leveren bijdrage in deze opdracht.

Economische activiteiten leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in de kernen en versterken het woonklimaat. Winkels zorgen voor levendigheid en een plek voor ontmoeting in de kernen. Het leveren van gezamenlijke inspanningen om deze activiteiten te behouden of uit te bouwen, is noodzakelijk.

Leegstand werkt verloedering in de hand en levert geen bijdrage aan een gezonde economie. De gemeente werkt samen met vastgoedeigenaren om waar nodig belemmeringen weg te nemen die een invulling in de weg staan, zoals aanpassing van een bestemmingsplan.

Bij het inkoopbeleid van gemeenten wordt gekeken naar kleine aanbieders die flexibel en zonder al te veel overhead kunnen werken. Zij zijn bij voorkeur in of dichtbij Nissewaard gevestigd, waardoor ze de lokale situatie goed kennen.