Werk en inkomen

Mensen die tijdelijk van de gemeente afhankelijk zijn voor hun inkomen, leveren een tegenprestatie in de stad. Door zichtbaar actief te zijn bij organisaties in het maatschappelijk middenveld of in de buitenruimte, wordt het draagvlak voor deze inkomensvoorziening behouden. Het hebben van werk zorgt voor eigenwaarde en geeft de mogelijkheid regie te hebben over het eigen leven. De beste sociale zekerheid is een baan! De werkgever is de belangrijkste klant voor de gemeente; zij zorgen immers voor banen in en voor Nissewaard.

Samen met het maatschappelijk middenveld, onderwijs en het bedrijfsleven wordt daarom een verbond opgesteld: ‘Werk voor Nissewaard’, waarin afspraken worden gemaakt hoe elke partij een bijdrage levert in de opgave om werk voor iedereen mogelijk te maken. Het arbeidsontwikkelbedrijf van de gemeenten op Voorne-Putten speelt hierin een belangrijk rol.

Door de uitgaven voor uitkeringen te beperken ontstaat de mogelijkheid investeringen elders in de gemeente te plegen die voor alle inwoners van Nissewaard van meerwaarde is.

Inwoners die onvoldoende inzet plegen om de afhankelijkheid van Nissewaard snel te doorbreken en hun re-integratie belemmeren, krijgen daarom strenge maatregelen opgelegd. Ook hier geldt immers dat de inzet van belastinggeld effectief moet zijn.

Fraude met uitkeringen is diefstal. Hierom wordt hard opgetreden tegen fraudeurs en worden de onterecht uitgekeerde betalingen teruggevorderd.

 

Het gemeentelijk armoedebeleid is beperkt in omvang, zo min mogelijk inkomenspolitiek, en stimuleert het verkrijgen van inkomen uit werk boven een uitkering. Werk moet lonen.

Nieuwe manieren van denken over armoedebeleid zijn nodig. Door beleidsvelden (schuldhulpbemiddeling en armoedebeleid)  te verbinden en andere doelstellingen van de gemeente in ogenschouw te nemen zijn andere vormen denkbaar. Uitgangspunt is dat de inwoner die afhankelijk is van de gemeente voor (een deel van zijn) inkomen, zo snel mogelijk zelfstandig wordt. Microfinanciering en scholing kunnen een rol spelen in deze aanpak.

De VVD denkt daarnaast aan verduurzaming van de huurwoningen in Nissewaard door de plaatsing van zonnepanelen, waarbij de kwaliteit van de bebouwde omgeving verbeterd, de (lokale) economie wordt gestimuleerd en door de bewoner geld wordt bespaard doordat de maandelijkse energie-uitgaven dalen.