Arbeidsmarkt en onderwijs

In onze regio biedt een baan in de techniek veel kansen op een goede toekomst. Door jongeren in Nissewaard wordt de keuze voor een technische opleiding nog te weinig gemaakt.

Door met scholen af te spreken dat schoolreizen of werkweken niet alleen een plezierig maar bovenal ook nuttig karakter moeten hebben, kunnen bezoeken aan (technische) bedrijven in het lesrooster worden ingepast. Lespakketten en werkbezoeken van werknemers uit een bepaalde sector vergroten het inzicht dat kinderen over de toekomstige carrièremogelijkheden krijgen en maken het kiezen voor een vervolgopleiding met baangarantie makkelijker. Het bedrijfsleven uit Nissewaard en de grote regio wordt uitgedaagd hiervoor programma’s te maken; de jeugd van nu is immers de werknemer van de toekomst.

 

Met het bedrijfsleven worden de mogelijkheden voor bedrijfsscholen uitgewerkt. Doordat veel opleidingen onvoldoende aansluiten bij de gevraagde competenties van werknemers, bestaat er bij het bedrijfsleven interesse om specifieke opleidingen weer zelf vorm te gaan geven. Nissewaard biedt de mogelijkheid aan het bedrijfsleven om deze opleidingen te faciliteren, bijvoorbeeld in bestaand gemeentelijk vastgoed.

 

Leegstaande panden kunnen een belangrijke rol vervullen in het realiseren van de verbinding tussen onderwijs, arbeidsmarkt, bedrijfsleven en (toekomstig) ondernemerschap. Door in Nissewaard een kansenfabriek in te richten waar jongeren, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven elkaar op een gemakkelijke manier ontmoeten, ontstaat een natuurlijke voedingsbodem voor nieuwe werkgelegenheid, innovatie en ondernemerschap. Het oude gemeentehuis van Abbenbroek of de leegstaande Marckenburgh in Spijkenisse zijn gebouwen waar het vestigen van een kansenfabriek mogelijk is.