Agrarische sector

De agrarische sector is van belang voor Nissewaard en vormt niet alleen een belangrijke landschappelijke factor, maar is ook van grote economische betekenis.  Deze sector verdient het om – met respect voor de omgeving – te worden gefaciliteerd in nieuwe, innovatieve ontwikkelingen.

Agrarische ondernemers moeten hun activiteiten kunnen combineren met (neven-)activiteiten op het gebied van recreatie en toerisme, beheer of andere bedrijvigheid.  Bestemmingsplannen moeten hiervoor de ruimte bieden.

De niet-agrarische (woon-)functie in het buitengebied, als gevolg van vrijkomende percelen of schaalvergroting, mag geen belemmering vormen voor de agrarische bedrijfsvoering van omliggende percelen. Door agrarische ondernemers de mogelijkheid te geven beperkt seizoensarbeiders te huisvesten wordt de bedrijfsvoering vergemakkelijkt en de woonoverlast in wijken en kernen beperkt.

Agrariërs zijn prima beheerders van ons waardevolle groen. De combinatie van agrariërs die zich ook inzetten voor natuur- of waterbeheer wordt dan ook gestimuleerd.

Het structurele overleg tussen gemeente en de agrarische commissie wordt voorgezet.