Openbare orde

Om je veilig en vrij te kunnen voelen, is een goed veiligheidsbeleid een absolute noodzaak. Het individu en zijn eigendommen worden gerespecteerd. Overvallen, inbraken en andere criminele zaken moeten hard worden aangepakt. Overlastgevers worden niet getolereerd. Een zwarte lijst van hen die zich misdragen maakt dat een beter zicht kan worden gehouden op deze groep. Door met jeugd- en jongerenwerk vindplaatsgericht te werken, worden toekomstige problemen eerder gesignaleerd. Oplossingen zijn daardoor beter en sneller te bereiken.

Toegebrachte vernielingen in het openbaar gebied worden geregistreerd, aan de politie gemeld en de schade wordt op de daders verhaald. Door schade snel te herstellen levert de gemeente een bijdrage aan een veilig gevoel en wordt aantrekking tot verdere vernieling en verloedering voorkomen.

Een regionale versie van Opsporing Verzocht vergroot de pakkans van criminelen en heeft een afschrikwekkende werking voor hen die een criminele carrière overwegen.

Het cameratoezicht in Spijkenisse Centrum en Spijkenisse De Akkers verdient een vervolg; deze inzet wordt door inwoners gewaardeerd. Daarnaast is tijdelijk, mobiel cameratoezicht gewenst op plaatsen die kortdurende, extra aandacht nodig hebben. Het is belangrijk oog te hebben voor technologische ontwikkelingen die kunnen bijdragen aan een veiligere gemeente, zoals de mobiele telefoon, cameratoezicht via internet of de DNA-douche. Als het inzetten van drones een manier is om, al dan niet tijdelijk, een bijdrage te leveren aan het vergroten van de veiligheid, is die inzet geoorloofd.

In Nissewaard is geen ruimte voor een coffeeshop. Drugskoeriers en drugshandel worden hard aangepakt.

Een wethouder Veiligheid houdt zich op de uitvoering van de veiligheidsambities.