Veiligheid in de buurt

Een wijk- en kerngerichte aanpak van veiligheid is belangrijk; elke buurt verschilt en heeft een andere aanpak nodig. Elk gebied verdient zijn eigen veiligheidsplan dat in samenspraak met inwoners en politie wordt opgesteld.

Veiligheid en preventie gaan hand in hand. Ondernemers en inwoners worden actief gestimuleerd om preventieve maatregelen te nemen die de veiligheid (objectief) en het veiligheidsgevoel (subjectief) vergroten. Samen met inwoners worden initiatieven zoals buurtpreventie verder uitgebreid.

Bewoners en ondernemers worden gestimuleerd mee te doen aan ‘Veilig Wonen’- en ‘Veilig Ondernemen’-keurmerken.

‘Blauw op straat’ is voor de VVD een belangrijk gegeven. De gemeente ondersteunt de politie in haar taak door het aantal Gemeentelijk Opsporings Ambtenaren uit te breiden en hen zoveel mogelijk in de wijken in te zetten en de vrijwillige buurtpreventielopers te ondersteunen. Samen met de politie wordt WAS-kracht gestart: wijk en agent samen actief in de buurt.

Inwoners kunnen met de VVD rekenen op een actieve overheid die op veiligheidsgebied zelf actie neemt, maar ook anderen aanspreekt op hun verantwoordelijkheid en openstaat voor initiatieven van inwoners en ondernemers.

Om kleinschalige evenementen mogelijk te maken en te stimuleren, is het belangrijk laagdrempelige veiligheidseisen te formuleren.
De vergunningverlening voor evenementen vindt plaats vanuit een digitaal evenementenloket. Vanuit de gemeente en betrokken instanties wordt meegedacht met de initiatiefnemer, vaak een enthousiaste en goedwillende vrijwilliger,  en worden voor mogelijke problemen ook oplossingen aangedragen.