Zorg/WMO

Verantwoordelijkheid en vrijheid zijn belangrijke waarden voor de VVD; verantwoordelijkheid voor het eigen bestaan en welbevinden al dan niet met ondersteuning van het eigen netwerk. Wanneer dit niet kan worden gerealiseerd, is er (tijdelijke) hulp, waarbij regie over je eigen leven een belangrijk uitgangspunt is. Iedereen die zorg nodig heeft, moet die kunnen krijgen.

Het eigen netwerk van inwoners is belangrijk.  Door waar mogelijk de ondersteuning in de eigen kring of buurt te organiseren, ontstaat de mogelijkheid de ondersteuning zo te organiseren dat deze het beste past. Eigen regie en keuzemogelijkheid zijn ook wanneer de eigen ondersteuning niet voldoende is, van wezenlijk belang.

Om de kans op ondersteuning dichtbij te vergroten verdient het vrijwilligersbeleid extra aandacht.  Een plan om meer mensen actief te krijgen in de zorg of in het verenigingsleven  is noodzakelijk.

Deze gedachte past naadloos op de ingezette kanteling van de zorg. ‘Eén gezin, één plan, één regisseur’ is het startpunt bij de drie belangrijke nieuwe taken van de gemeenten. Het ontstaan van de gemeente Nissewaard op 1 januari 2015 markeert ook de eerste dag van de nieuwe verantwoordelijkheden op het gebied van werk, langdurige zorg (WMO/AWBZ) en jeugdzorg. Door gemeenten verantwoordelijk te maken voor deze taken die van groot belang zijn voor de inwoners,  wordt gezorgd voor een kwalitatief goede uitvoering, dichtbij huis en tegen lagere kosten en kunnen de drie verschillende taken met elkaar in samenhang worden uitgevoerd.

Om een hoge kwaliteit te garanderen, worden kwaliteitscriteria vastgesteld waaraan de zorg moet voldoen.

De VVD geeft prioriteit aan een goede overgang van de zorg van Rijk naar gemeenten en het wegnemen van onzekerheid bij onze inwoners. Zorg wordt geleverd als dat nodig is, ook na 1 januari. De noodzakelijke transformatie wordt in gang gezet als de overgang goed is verlopen.

Dat de gemeenten deze taken aankunnen, blijkt uit het feit dat eerdere decentralisaties, zoals de Wet Werk en Bijstand en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, door Bernisse en Spijkenisse met hoge klanttevredenheidscijfers, goede resultaten en minder geld worden gerealiseerd. Samenwerking met maatschappelijke organisaties en private partijen zorgt ervoor dat innovatieve oplossingen mogelijk worden, die de dienstverlening aan de inwoner verbetert.

Gemeenten voeren al veel taken uit om mensen te helpen bij werk, onderwijs, opvoeding en ondersteuning. Door deze taken voor wat betreft de uitvoering te combineren met de nieuwe taken, kunnen mensen met maatwerk worden ondersteund zodat optimaal meedoen in de samenleving mogelijk is. Door in te zetten op preventie kunnen mensen, jong en oud, blijven meedoen en wordt voorkomen inwoners afhankelijk worden van veel duurdere zorg. Om te toetsen of de zorg efficiënt en effectief geleverd wordt, zal naast klanttevredenheidsonderzoeken, worden gestuurd op outcome (maatschappelijke effecten) in plaats van output.

De inwoner staat centraal door vraaggericht te werken (wat is er nodig om mee te doen?) en de behoeften en mogelijkheden van de inwoner als startpunt te nemen. Er wordt altijd een persoonlijk gesprek gevoerd om de vraag goed in kaart te brengen, en samen met de inwoner inzicht te krijgen in de best passende oplossing.

Door een omslag te maken naar meer maatwerk, zorg in de buurt en meer samenwerking tussen de verschillende aanbieders, wordt het mogelijk ondersteuning te bieden die aansluit op de wensen van de inwoner. Zorg wordt georganiseerd om de mensen heen, in plaats vanuit organisaties en instituties; de zorgverlener is (tijdelijk) te gast in het leven van de inwoner.

De Buurtkring Simonshaven is een mooi voorbeeld van een klein, lokaal (zorg-)initiatief dat navolging verdient in andere delen van Nissewaard.

De aanwezigheid van spoedeisende hulp, 24 uur per dag gevestigd in het Spijkenisse Medisch Centrum, is van groot belang voor onze inwoners. De nabijheid van zware industrie en de risico’s die dat met zich meebrengt, onderstreept de noodzaak.

De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor de inwoner bij vragen of zorgen over zijn gezondheid. Het belang van voldoende huisartsen in goed uitgeruste praktijken met tentakels in de samenleving is dan ook evident. De gemeente heeft met hen een goed contact omdat zij een belangrijke schakel vormen tussen de inwoner en de te leveren zorg.

Door de scheiding van wonen en zorg blijven ouderen en chronisch zieken vaker en langer thuis wonen. Nieuwe woningen zijn daarom integraal toegankelijk.

Mantelzorg wordt door de VVD gewaardeerd. Vanuit zorgpartners, maatschappelijk middenveld en gemeente wordt adequate ondersteuning aangeboden.