Cultuur

De gemeente heeft een regierol in het stimuleren van kunst en cultuur omdat het vorm en inhoud geeft aan de samenleving. Een goed, samenhangend cultuuraanbod, dat grotendeels door de markt wordt gefinancierd, heeft een positief effect op de aantrekkingskracht van een gemeente en de waardering van haar inwoners.  

Om de binding met Nissewaard, de wijk of kern waar je opgroeit of woont,  zichtbaar te maken, worden kunstenaars, schrijvers en inwoners gevraagd hier op een kunstzinnige manier uiting aan te geven. Het faciliteren van poëzie op gebouwen is hiervan een voorbeeld.

Cultuurhistorie is een belangrijk onderdeel van onze identiteit. Kennis van de gemeente, van de wijk of de kern waar je opgroeit of woont, vergroot niet alleen de trots om onderdeel van een gemeenschap te zijn, maar geeft je woonomgeving ook een eigen gezicht. Een beelden- en verhalenbank, gevuld met data van de gemeente Nissewaard, en opgezet in samenspraak met het onderwijs en de cultuurhistorische verenigingen van de gemeente speelt hierin een mooie rol. Daarnaast worden rondleidingen ontwikkeld door de kernen en de stad die het voor het onderwijs, maar ook voor gezinnen of verenigingen mogelijk maken cultuurhistorie onderdeel te laten zijn van activiteiten.

Culturele organisaties zullen de komende jaren minder financiële ondersteuning ontvangen. Door vanuit een meer commerciële benadering te werken, kan het aanbod blijven bestaan. Het theater, de bibliotheek en het Centrum voor de Kunsten moeten zichzelf zien  en  handelen als culturele ondernemingen.

Samenwerken en een professionele aanpak is nodig voor een sterke culturele sector.

Voor de talentontwikkeling van kinderen op jonge leeftijd is het belangrijk dat zij in aanraking komen met muziek- en cultuuronderwijs, waarbij het gemeentelijk aanbod zich met name richt op de basisschoolleeftijd. Ouders die het belangrijk vinden dit een vervolg te geven, kunnen dit daarna zelf organiseren.