Sport en welzijn

Investeren in sport is investeren in de toekomst. Sport draagt bij een gezonde levensstijl en helpt bij het leggen van sociale contacten. Door de gemeente wordt de toegankelijkheid van sport en sportvoorzieningen gestimuleerd. De verantwoordelijkheid van de gemeente beperkt zich tot een goed breedtesportaanbod en sport voor mensen met een beperking. De ingezette gedachtegang voor Bernisse-Noord wordt verder uitgewerkt.

Door verenigingen nauw te laten samenwerken met scholen en buitenschoolse opvang wordt het gezamenlijk belang van sterke verenigingen en beweging voor iedereen nagestreefd. Door veel (kleine) sportevenementen te organiseren,  is kennismaken met het totale aanbod van Nissewaard voor iedereen mogelijk. In het beleid van de gemeente staan deze doelstellingen centraal.

Bewegen en actief zijn kan op meer manieren dan via een vereniging. Ook commercieel is er een groot aanbod in Nissewaard. Daarnaast wordt bij de inrichting van de openbare ruimte rekening gehouden met het creëren van mogelijkheden om actief bezig te zijn. Dat varieert van een jeu-de-boulesbaan, tot een trimparcours of een trapveldje voor de jeugd.

 Ook voor mensen die niet actief kunnen sporten, is een lidmaatschap van een vereniging van waarde. Voor het  behouden en versterken van een vereniging is immers ook om een sterk bestuur en een sterk netwerk van mensen nodig die bereidt zijn allerhande klussen op te pakken.

Aan de gebruikers van deze voorzieningen wordt een bijdrage gevraagd voor het gebruik van het gebouw. Dit kan in geld, maar ook in de vorm van zelfwerkzaamheid of een bijdrage aan een andere gemeentelijke doelstelling, zoals werkervaringsplaatsen. Dit zorgt niet alleen voor een daling van de collectieve kosten, maar geeft ook de grootste kans op behoud van voorzieningen in de kernen.

Voor de VVD is belangrijk dat gestreefd wordt naar een kostenneutrale exploitatie van gemeentelijke voorzieningen. De kosten (voor het gebruik) van de gemeentelijke voorzieningen op het gebied van zorg, welzijn, cultuur en sport, zijn in ieder geval inzichtelijk en transparant.

Samen met de betrokken partners wordt – op individueel niveau, per gebruiker – een overeenkomst opgesteld waarin de bijdrage van de vereniging of groep aan de gemeentelijke doelen wordt vastgesteld. Een financiële bijdrage kan, zoals gezegd, dan ook anders worden ingevuld.

Multifunctionele accommodaties, buurthuizen, scholen of andere algemene ruimten vervullen een belangrijke rol in de wijken en kernen van Nissewaard. Door ontmoeting en ondersteuning op een laagdrempelige manier vorm te geven, worden inwoners gestimuleerd zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn. Daarnaast besparen we op duurdere individuele zorgtrajecten. Elke wijk of kern heeft binnen haar grondgebied ten minste één locatie waar deze ontmoeting en ondersteuning kan worden gevonden.

In het bemensen van deze locaties spelen vrijwilligers een belangrijke, soms cruciale rol. Door de inzet van mensen die geworteld zijn in de lokale samenleving wordt de onderlinge sociale cohesie versterkt en wordt het sociale netwerk van de gebruiker versterkt. Via de gemeente wordt (beperkte) professionele ondersteuning verzorgd aan verenigingen en vrijwilligers. Dit geeft invulling aan onderlinge kennisuitwisseling tussen de verschillende organisaties, fungeert als klankbord en biedt ondersteuning aan de vrijwilligers.