Wonen

Nissewaard is een aantrekkelijke gemeente om te wonen. Natuur en recreatie is dichtbij en de belangrijkste voorzieningen bevinden zich binnen de gemeente. Het verder versterken van deze kwaliteiten staat voorop in de woonvisie van de VVD-Nissewaard.

 

Het bevorderen van eigen woningbezit is belangrijk. Particulier opdrachtgeverschap wordt mogelijk gemaakt voor meer woonsegmenten dan alleen de absolute top. Het bouwen van een eigen huis moet voor grote groepen Nissewaarders mogelijk zijn. De VVD is voorstander van huisvesting op maat. Realisatie van nieuwe woonvormen, zoals kangaroewonen of verhuur van leegstaande panden, is in Nissewaard mogelijk. In woonwijken is ook plaats voor kwetsbare groepen.

De welstandscommissies worden afgeschaft; voor monumentale panden, beschermde dorpsgezichten en belangrijke zichtlocaties geldt een strenge toets.

Woningcorporaties richten zich meer op hun kerntaken; het bouwen, beheren en verhuren van woningen aan inwoners met een laag inkomen. Samen met de vier woningcorporaties die actief zijn in Nissewaard worden afspraken gemaakt over hun bijdrage aan gemeentelijke doelstellingen. Woningcorporaties worden aangesproken op scheefwonen. De instroom van mensen met een uitkering en dus een afhankelijkheid van de gemeente voor hun inkomen, moet, net zoals Rotterdam dat doet, worden beperkt. Er zijn voldoende sterke schouders nodig om de zwakke instroom te kunnen opvangen.

Het Rijk heeft Voorne-Putten benoemd tot anticipeerregio en vraagt om bewustwording en voorbereiding op een mogelijke bevolkingsdaling. De VVD kiest ervoor de kansen van deze mogelijkheid te benutten en zich te richten op de initiatieven en ontwikkelingen die maken dat Nissewaard een aantrekkelijke plaats blijft om op te groeien, om te wonen en om te ondernemen. Verdere uitwerking – met partners in en van de gemeente - van de visie ‘Thuishaven van een wereldhaven’ is noodzakelijk om een lange termijn beeld neer te zetten, waarmee de kansen van een mogelijke bevolkingsdaling op de juiste manier kunnen worden opgepakt. Door in te zetten op een goed economisch klimaat, versteviging van belangrijke economische sectoren, verbinding te zoeken met de kansen op werkgelegenheid in het HavenIndustrieelComplex, versterking van de toeristische, recreatieve waarden en goede voorzieningen in wijken en kernen te handhaven, worden ook mensen van buiten uitgenodigd zich hier te vestigen. Mogelijke bevolkingskrimp biedt ook de gelegenheid om gebieden die onvoldoende kwaliteit hebben of een hoge woningdichtheid kennen, te verbeteren.

Samen met de buurgemeenten wordt daarom jaarlijks gekeken naar de geplande woningbouwprogramma’s, zodat die in overeenstemming kan worden gebracht met de actuele behoefte. Hierbij is het uitgangspunt dat de geplande ontwikkelingen doorgang vinden omdat ze de stad compleet maken (zoals het Havenkwartier in Spijkenisse), voorzien in een behoefte (starterswoningen Achterstraat in Spijkenisse) of de leefbaarheid van de kernen vergroten (Kreken van Nibbeland in Zuidland, De Akkerranden in Oudenhoorn). Naast inhoudelijke redenen om deze locaties (verder) tot ontwikkeling te brengen, gelden ook financiële argumenten. Een gemeentelijk huishoudboekje met zwarte cijfers is voor de inwoners belangrijk.

De bestaande starterslening wordt gehandhaafd omdat dit jonge Nissewaarders de kans biedt in hun eigen gemeente een wooncarrière te starten en actief te blijven in de Nissewaardse samenleving.