Groen en water

De wijken en kernen in Nissewaard hebben een groen karakter en zijn gelegen in een groene omgeving. De VVD is trots op de groene uitstraling van de gemeente en de diversiteit van de natuur. Voldoende, kwalitatief en functioneel groen is belangrijk voor een fijne woonomgeving.

De betrokkenheid van inwoners, ondernemers en agrariërs bij het groenbeleid is van groot belang; zij hebben immers dagelijks te maken met het groen in hun omgeving.

Groencompensatie – het terugplaatsen van groen na eerdere verwijdering – is, terecht, verankerd in gemeentelijk beleid. Inwoners leveren zelf een belangrijke bijdrage in onderhoud van terras, tuin en woning, waar de gemeente de verantwoordelijkheid draagt voor de openbare ruimte. Bezuinigingen hierop zijn niet gewenst wanneer dat ervoor zorgt dat de kwaliteit achteruit gaat.

Door De Welplaat en NissewaardWerkt! een rol te laten spelen in het beheer van de grotere parken en natuurgebieden, ontstaan werkervaringsplaatsen en gaat de kwaliteit van het groen tegen beperkte gemeentelijke kosten omhoog. Deze parken en natuurgebieden moeten zo worden ingericht dat verblijf in en genieten van de natuur mogelijk is. Diversiteit van de gebieden speelt ook hier een rol. Door de aanleg van natuurvriendelijke speelplaatsen, worden kinderen al op jonge leeftijd in aanraking gebracht met natuur en ‘buiten’. Een kleine pleisterplaats op plekken, waar even een toiletbezoek kan plaatsvinden of een ijsje kan worden gegeten, vergroot de meerwaarde van de natuurgebieden, die dan beter en vaker beleefd worden.

De gemeente formuleert een hoge ambitie als het gaat om de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het vergroot de biodiversiteit in de gemeente. Door inwoners aan te spreken op het belang van voldoende afwatermogelijkheden in de eigen tuin (niet geheel bestraten) leveren ook zij een bijdrage aan de natuurkwaliteit van de gemeente en aan de goede werking van de afwatersystemen.